dijous, 27 d’octubre del 2011

Innauguració de l'Art al Suís. Parlament de la Mariona Millà


Aquesta trobada és plena d’incògnita i de misteri. La pròpia vida ho és: encetem un camí i ignorem el seu recorregut com serà.

Tenim un projecte i comença a esdevenir realitat, però de l’esbós al projecte hi ha hagut un gran recorregut i del projecte a la realització, n’hi ha un altre de molt més laboriós. Això, no surt per generació espontània, és a dir,  del no res, sinó que hi ha quelcom que està en harmonia que ho propicia.

La natura ens ensenya molt de tot això: hi ha un terreny fèrtil, i unes llavors amb la seva informació concentrada, latent i se’n prepara silenciosament i d’amagatotis la gestació durant molt de temps.  Potser qui engegarà el projecte, fins i tot ho ignora.

Això passa dins del cap d’una ment d’artista. Hi creixen una mena de bossetes, serronets, sacs, cucurutxus, bombolles, carpetes, directoris …, podeu anomenar-ho com creieu oportú segons els vostres gustos i segons els vostres orígens més rurals o més urbans, més manuals o més digitals. Però el cas és que hi creixen…, i s’hi van dipositant lentament en cada receptacle diferents ingredients. Passen  mesos o anys. I de cop, n’hi ha un de ple. I comença la germinació. I conseqüència d’això, és que aquest ens, treu el caparró i comença a desenvolupar-se…, i es fa visible a tots. Ve t’ho aquí: aquest ens és l’ART AL SUÍS…

Amics i amigues, artistes, col·leccionistes d’art, músics, alumnes, gent viva amb ganes d’aprendre i de compartir, que esteu tots aquí: Sabem que el terreny fèrtil i la llavor, són, en un,  la Maite Batalla. Però hi ha més ingredients, nutrients generosos i entusiastes, sabem que és la  Carme Membrado. I sabem que l’espai escenogràfic és el magnífic Suís.

I els altres col·laboradors, i tots els que hem vingut que estem aquí a disposició de la directora artística de l’Art al Suís, la Maite Batalla podem fer, si us sembla be, de Sol, que és l’ingredient que faltava pel conquerir el creixement total.

L’ens nounat, l’ART AL SUÍS, ja és aquí i vol ser una entitat que ens recordi nuclis d’artistes arreu del món: a París, al tombant del segle XIX al XX. A Berlín al període d’entre guerres, o Els Quatre Gats del Modernisme a Barcelona i a Sitges, El Cau Ferrat, on s’hi trobaven, Picasso, Russinyol, Casas, Utrillo, i on hi col·laboraven escriptors i escriptores. Publicaven revistes artístiques, feien un diari, (com el que avui pot començar el Jesús a fer-ne les primeres anotacions).
 
S’explicaven trucs artístics, comentaven les novetats expositives, sobre els crítics, les galeries, els marxants, els mecenes, i els materials que apareixien de nou, els estils, els manifestos. Cadascun d’ells aportava coneixement, discussió i debat.

La Maite Batalla,  ens obre a Sabadell, les portes del seu estudi. No per exposar-hi, ni vendre obra, els demés artistes, doncs no és una sala d’exposicions comercial.

L’estudi del Suís, primer ha estat i és, el magatzem d’obra de la Maite i ara aquest espai per concentrar-se en el seu treball amb les noves propostes.

Tindrà dos propòsits més concrets i que es desenvoluparan en aquesta sala:

- El primer, és un curset audiovisual que porta per títol ”COM ENTENDRE UN QUADRE, Un curs divulgatiu sobre els trucs per entendre l’art i comprendre els artistes, que tindré el plaer d’impartir-lo jo mateixa a partir de novembre, a petició de la directora. I que us hi podreu apuntar al final de la presentació d’avui.

- El segon propòsit, és fer créixer idees i estimular el criteri artístic de cadascú.

Vindran de tant en tant artistes convidats per la direcció, a explicar  la seva obra i les seves experiències artístiques. Generosament vindran a donar-nos la possibilitat de conèixer el seu treball i de poder-los preguntar tot el que ens inquieti de la seva obra.

La veu i l’experiència artística parlaran per a tots els que estem aquí, i per tot el públic sabadellenc i foraster que s’hi vulgui afegir.

Així doncs, L’ens, amb el nom de l’Art al Suís ja és des d’aquest moment un nucli viu, de reunió, (avui n’és la primera), on tots estem fent història.

Les forces d’atracció, per alguns, Déu, per a d’altres, els déus, per als mitològics, bruixeria per altres, l’atzar, pels descreguts…, Sigui com sigui, el misteri ha fet possible un projecte com aquest amb exquisida sensibilitat.

Dóna impuls de  trampolí  a la gent que vol fer coses de veritat. Renéixer de totes les tragèdies que veiem a l’entorn immediat i a la resta del món i que  de vegades ens fan avergonyir de pertànyer a la raça humana.

Per això aquest projecte  està lluny d’afanys polítics per fer-se mèrits, lluny de competicions amb altres excel·lents entitats de Sabadell centres que ja existeixen d’ensenyament artístic públics i privats, per aprendre a pintar i escoles de Belles Arts, etc. Volem avui es donin per convidats a venir sempre que ho desitgin a intercanviar fenòmens artístics.

També vindrem a lliurar i a rebre somriures observant l’art. Lluny de venir a cremar o fondre temps preciós, aquí vindrem a alimentar el nostre esperit.

Art al Suís, senyera arquitectònica de Sabadell, és a partir d’ara,  un receptacle on l’únic que s’hi  respirarà, a part de l’olor d’oli de llinosa i de l’essència de trementina, serà l’olor de la germinació artística. Un espai que tanta falta feia per parlar d’art i per sentir-se espiritualment lliure.

Mariona Millà
Dijous, 27 d’octubre de 2011
Barcelona/Sabadell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada