divendres, 8 de març del 2013

I Déu convivia amb una dona ...


El Joan Campàs es va plantejar la qüestió del patriarcat a un nivell inversemblant. No tenia prou amb l'estudi de l'escassa presència de la dona en els càrrecs públics o en els comitès de direcció de les empreses, ell s'ha endinsat en el dilema de com situar-la al més alt nivell: en el Cel i al costat de Déu. "La divinitat en clau de gènere" és el títol de la conferència amb la que ens ha il·lustrat en l'Art al Suís, encabint-se en els actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona 2013.

Fent servir la Bíblia com a document base, provoca una reflexió en l'oient sobre la presencia de la primigènia Asherah o "Reina del Cel". El Joan Campàs no afirma ni nega res, només exposa fets que, altrament, passen desapercebuts per la quotidianitat en la que estem submergits i les directrius culturals de la nostra civilització. En la seva exposició es pot contextualitzar la transició de la figura de la dona Deessa, companya de Yahveh, fins a la seva submissió com a esclava de Déu, i com a conseqüència també de l'home, en un món que esdevingué patriarcal i quins fonaments encara perduren en l'inconscient col·lectiu.

El que escriu, en finalitzar la dissertació del Joan Campàs, surt amb la seva ànima més alleugerida, sentint-la lliure del pes del "pecat original" i exculpant Eva de la seva inducció.

Moltes gràcies Joan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada