dijous, 19 d’abril del 2012

Intervenció del Josep-Enric Balaguer al cicle d'Artistes convidats al Suís


 La intervenció del Josep-Enric Balaguer al cicle d’Artistes convidats al Suís, a més a més de didàctica,  ha sigut entranyable i emotiva, components emocionals que enriqueixen tot allò relacionat amb l’Art.
La Maite Batalla presenta els convidats

El Josep-EnricBalaguer és molt conegut en el món artístic, i reconegut com a pintor dotat d’un do excepcional per a plasmar la realitat en un tros de tela, una realitat que és filtrada per la seva ànima, que el traspassa de dalt a baix i es tenyeix amb la seva creativitat. Ell es defineix com a pintor realista, per tal d’enquadrar-se en alguna de les tendències que aquesta disciplina artística ha establert, però el seu realisme traspua delicadesa al mateix temps que rigor en la utilització de la tècnica. L’objecte plasmat en la seva obra s’ennobleix, s’envolta d’una aura misteriosa que li dóna personalitat pròpia, transcendint d’objecte a ésser dotat d’ànima: és el protagonista d’aquella història explicada a la tela. S’ha de tenir l’ànima carregada de sensibilitat per a apreciar la seva obra, altrament es pot tenir prou amb la fotografia.
Intervenció del Jordi Balaguer
L’amic Jordi Roca veu en la seva obra una certa espiritualitat monacal, un aire franciscà que compara amb les obres de Zurbarán. El Josep-Enric Balaguer denota una certa humilitat  no confirmant ni desmentint l’opinió del seu amic artista, ell simplement diu que pinta com li surt de l’ànima, tot defensant el realisme en l’actualitat, ja transcendint l’anarquisme d’altres tendències que s’allunyaven de l’aprenentatge clàssic figuratiu.

Intervenció del Josep-Enric Balaguer
L’escriptor Jordi Balaguer, com a presentador de l'Artista convidat al Suís, va fer un panegíric del seu pare, com no pot ser d’altra forma quan un fill parla, cofoi, d’allò que li ha arribat a l’ànima de la figura del pare proper, del pare sensible, del pare emocional; en definitiva: del pare artista. I el Jordi Balaguer ha heretat una part d’aquesta sensibilitat paterna per a plasmar la seva creativitat en l’escriptura i en els mitjans multimèdia. En finalitzar la seva presentació, va oferir als assistents una pel·lícula de la seva creació dedicada al seu pare, en la que fa un recorregut des dels seus inicis, com a dibuixant de còmics, fins a l’actualitat com a consagrat pintor.

Detall del públic

En la seva intervenció, el Josep-Enric Balaguer fa una reivindicació de la vigència de la pintura realista, viatjant per totes les tendències des de la dècada dels 1850 fins a l’actualitat. En el seu parlament mostra una certa frustració per la poca consideració que s’ha tingut vers al realisme pictòric, tot fent un plantejament per arribar a una conclusió irònica en la que proclama que el realisme és del futur.


Grup excepcional
En concloure el seu parlament, es va passar una projecció d’imatges en la que es feia un passeig per la seva obra. El Josep-Enric Balaguer va anar comentant-les a mida que anava progressant l’exposició visual, amb un fons musical de l’àlbum “Division Bell” de Pink Floyd. Imatges dels seu petit taller, de les moltes exposicions realitzades en diferents galeries, tant nacionals com a l’estranger. També tendres imatges personals acompanyat de membres de la seva família i d’altres en les que se li pot veure al costat d’artistes molt coneguts, com ara Antonio López.

El torn de precs i preguntes va ser mol animat. Des de qüestions referents a la tècnica emprada en el desenvolupament de la seva obra fins a d’altres més metafísiques, com la possibilitat de canviar d’estil en el futur.

Escrit del Josep-Enric Balaguer 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada